Wouter & Karin - Hoeveel is genoeg?

Het verhaal van Wouter en Karin: Hoeveel is genoeg?

Wouter en Karin werkten hard, heel hard. Beiden hadden een goed inkomen en een levensstandaard die daarop aansloot, samen met hun twee dochters genoten ze van dat leven. Wouter was 45 en had een plan. Het was zijn eigen financiële plan, hij had namelijk een hekel aan drie dingen:

  • Zijn hypotheek
  • Pensioenen
  • En meer dan dat…hij had een hekel gekregen aan financieel adviseurs/verkopers

Het plan was eenvoudig, zo snel mogelijk de hypotheek aflossen. En als dit dan gebeurt was wilde hij zo snel en zo veel mogelijk geld opbouwen binnen zijn onderneming, zodat hij op zijn zestigste kon stoppen. Lekker overzichtelijk, Wouter had geen probleem en had zeker ook geen advies nodig. Hij was er dan ook van overtuigd dat hij op deze manier ‘genoeg’ bij elkaar zou sparen. Op aanraden van hun accountant zijn ze toch bij ons terecht gekomen om eens te kijken naar hoeveel ‘genoeg’ dan in euro’s zou zijn.

Tijdens het kennismakingsgesprek hebben we samen gekeken naar hoe hun leven er uit zag, hoe het nu gaat en hoe ze hun toekomst graag willen invullen.  Ik wilde er ook achter komen waarom 60 jaar voor Wouter zo belangrijk was.

De reden? Wouter en Karin wilden dan alles verkopen en hun droom achterna zeilen…letterlijk. Ze wilden gaan zeilen, een oceaan oversteken (om het even welke), ze wilden de wereld ontdekken. En dat wilden ze graag doen als ze nog een fit waren en niet wachten tot de AOW-leeftijd. Wouter wilde van alles zien voordat het te laat was.

Maar waarom 60?
Wouter vertelde me dat zijn vader zijn hele leven hard had gewerkt tot zijn 65ste om vervolgens 1 jaar later te overlijden.  Dat was Wouter z’n drijfveer, hij moest er niet aan denken dat hem dit zou overkomen. Daarom werkten ze zo hard, zodat ze op tijd voldoende geld zouden hebben om te kunnen ‘ontsnappen’.

Met die gedachte in het achterhoofd heb ik hen beloofd om met behulp van onze financiële planning software te kijken naar wat ze echt nodig hebben. 0m op 60 jaar het leven te kunnen leiden dat ze echt willen, zonder bang te hoeven zijn dat ze ooit zonder geld komen te zitten.

In deze planning heb ik rekening gehouden met de studiekosten van hun twee dochters en verder met zaken als inflatie en de lage rentestand etc. De uitkomst…het ging om een flink bedrag! En als Wouter met zijn plan zou doorgaan zouden ze een aardig eind komen, maar het geld zou op zijn als ze 66 jaar waren.

Vervolgens hebben we samen gekeken naar andere mogelijkheden (dan zo snel mogelijk de hypotheek aflossen) om zo te kijken of die beter zouden uitpakken. Wouter bouwde als zelfstandige een pensioen, dat hebben we aangepakt. Ook hebben we binnen de BV het een en ander gestructureerd, zo is een deel van dat vermogen gebruikt om de hypotheek bij de bank af te lossen. Samen met nog een aantal andere aanpassingen werd al snel duidelijk dat het wel haalbaar was!

Wouter en Karin zijn nu goed op weg om hun doelen te bereiken. Omdat deze voor hen nu helder zijn (ook in euro’s) zijn ze enorm gemotiveerd. Ze weten precies wat ze moeten doen.

Jaarlijks spreken we elkaar om de financiële planning waar nodig bij te sturen. Dit kan een gevolg zijn van gewijzigde wet- en regelgeving, economische- of persoonlijke omstandigheden. Op deze manier zijn ze er altijd van verzekerd dat ze op schema blijven.

Wouter heeft nog steeds een hekel aan financieel adviseurs/verkopers en daarom noemt hij mij hun financiële coach ;-) Iemand die niet alleen verteld wat ze willen horen, maar ook wat ze moeten horen, maar altijd met maar één doel, dat zij hun doel bereiken.

En dat is een stuk makkelijker om te doen als je weet wat jouw getal is.

 

We weten waar we nu staan en wat we moeten doen om daar te komen waar we willen zijn. Dat geeft ons niet alleen rust, maar ook zoveel inspiratie en motivatie! Het maakt het ons een stuk makkelijker om de juiste beslissingen te nemen. En als Wouter weer eigenwijs is, dan zorg ik dat Martin hem belt ;-)
Wouter & Karin