Kosten en vergoedingen

Hoe graag we de dingen ook eenvoudig willen houden…zijn deze soms toch complex
Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat wij het u graag uitleggen. In de praktijk werken wij met een zogenaamde all-in fee, dit betekent dat er maar één bedrag in rekening wordt gebracht. Op zich is dat wel eenvoudig, alleen is dit tarief wel opgebouwd uit een aantal componenten die ik hieronder zal toelichten:

Rekeningkosten
Om te kunnen beleggen heeft u een zogenaamd instrument nodig, oftewel een rekening om toegang te krijgen tot beleggingsfondsen. Of u dit nu rechtstreeks bij uw bank doet of via De Giro. Deze kosten heeft u altijd. Wij hebben ervoor gekozen om hiervoor het Fondsenplatform van NNEK Vermogensbeheer te gebruiken. Dit heeft namelijk een aantal voordelen:

  • Lage rekeningkosten, deze bedragen 0,25% van het belegd vermogen.  Het unieke is dat deze een maximum kennen van € 700 op jaarbasis. Dus waar zo’n beetje alle aanbieders ongelimiteerd kosten in rekening brengen, zijn deze via Fondsenplatform begrensd.
  • Toegang tot zeer veel van beleggingsfondsen van allerlei aanbieders. Bij de meeste banken geldt: wij van WC-eend, adviseren… Dit geldt niet voor het Fondsenplatform, zij hebben geen eigen beleggingsfondsen en geen enkel financieel belang bij andere fondsen. In onze portefeuille kunnen we dus heel eenvoudig fondsen van bijvoorbeeld ACTIAM, ASN, Triodos, Ishares, Black Rock, Vanguard of welke aanbieder dan ook. Op deze manier ontstaat de bijzondere situatie dat het goedkoper is om via Fondsenplatform in fondsen van bijvoorbeeld Triodos of ASN te beleggen dan rechtstreeks via hen. Ik geeft het toe, de financiële wereld is een bijzondere wereld.

Transactiekosten
Hier hebben we het over de aan- en/of verkoopkosten die gemaakt worden bij een transactie (dit kan een eenmalige inleg zijn of een bijv. een maandelijkse inleg), hier kunnen we kort over zijn. Via het Fondsenplatform zijn er geen aan- of verkoopkosten.

Adviesvergoeding
Dit is onze vergoeding, deze bedraagt gemiddeld 0,70% (inclusief btw) per jaar. Hier doen wij natuurlijk wel het één en ander voor. Zo creëren we niet alleen een geschikte beleggingsportefeuille, maar onderhouden deze ook voor u. En dit altijd met uw persoonlijke en financiële wensen en doelstellingen in ons achterhoofd. Wij zijn er voor u, niet alleen voor advies…maar ook voor uw vragen.

En gelukkig voor ons ;-) blijkt ook dat wij een toegevoegde waarde hebben. Er zijn hier ook heel wat onderzoeken naar gedaan, en naast een aantal (in onze optiek) basisvoorwaarden als het herbalanceren, selecteren van fiscaal transparante beleggingsfondsen onderschrijven wij dat het ‘managen’ van de emoties de allergrootste toegevoegde waarde heeft.

Toegevoegde waarde van een adviseur

Een preek
Tot slot ook nog even een preek voor eigen parochie ;-) Als onafhankelijk financieel planner hebben wij overzicht van alle financiële producten. Het is niet voor niets dat wij bij Fondsenplatform uitkomen. Wij ontvangen op geen enkele wijze provisie van hen (of wie dan ook), het is gewoon domweg het beste product tegen de laagste prijs. Het is wat ons betreft heel eenvoudig, is er (of komt er) een andere aanbieder die een significant beter product biedt…dan gaan we die aanbieden.

De totale kosten van het beleggen liggen zo rond de 1%, dat is laag. De enige manier om deze nog lager te krijgen is zelf beleggen, wij zien echter in de praktijk dat dit veelal een teleurstelling oplevert. Een andere manier om geen kosten te maken is sparen, maar met een rente van rond de 0% is dat ook geen optie. Onze neutrale beleggingsportefeuille heeft de afgelopen 5 jaar een gemiddeld rendement van ruim 6,2%* opgeleverd  (na aftrek van alle kosten!). En om nu te zeggen dat die 5 jaar alleen maar “wind mee” waren? Niet bepaald, corona, Brexit, gele hesjes, Trump, handelsoorlog tussen VS en China, vluchtelingencrisis…om maar wat te noemen.

  • Bron Morningstar, periode 8-2015 t/m 8-2020

Wij zijn heel benieuwd naar uw verhaal. Maak een vrijblijvende afspraak voor een kennismakingsgesprek, zodat we samen over uw plannen kunnen praten.