Het alternatief voor sparen.

Tijdens de gesprekken die ik voer met mijn klanten heb ik het vaak over wensen in de toekomst. Vaak zijn deze wensen niet eens extravagant, maar juist erg normaal. “Mijn hypotheek wat verder aflossen”. “Mijn kinderen helpen met een fijne start”.

Een appeltje voor de dorst. Mijn klanten zijn zich bewust dat ze hiervoor geld opzij moeten zetten en dat doen ze dan ook keurig elke maand.

Steeds meer van mijn klanten doen het echter anders dan gemiddeld. Zij beleggen in plaats van sparen. Niet omdat ze enorm veel risico willen lopen, maar omdat ze snappen dat het slim is om het anders te doen. Laatst las ik nog een uitgebreid artikel in het Financieel Dagblad, hierin stond dat het Japanse scenario hier niet uit te sluiten valt. Wat dat inhoudt? Een hele lange periode een hele lage rente. Leuk voor de hypotheek, maar minder voor je spaarrekening. In deze blog lees je hoe zij het succes halen, dat voor jou ook mogelijk is.

Even wat meer context. Beleggen in dit artikel is niet all-in op een aandeel en hopen. Nee het is gespreid (honderden verschillende aandelen in allerlei landen) beleggen met een lange horizon.

Ik help klanten niet met gouden tips naar enorme onrealistische rendementen. Nee ik help mijn klanten bij het bereiken van hun wensen. Wat is de truc waardoor mijn klanten een veel hoger rendement halen dan de spaarrekening met hun maandinleg?

Ze beleggen het!

Kijk eens naar het plaatje hieronder:

Je ziet hier gesimuleerd wat een beleggingsportefeuille met een jaarlijkse inleg van € 1.000,- in 100% wereldwijde aandelen doet.

  • Startjaar: het jaar dat je start met inleggen
  • Jaar rendement: het rendement dat jaar van de 100% aandelenportefeuille
  • Ontwikkeling storting: De waarde aan het einde van 2018 als je in het startjaar was begonnen met inleggen
  • Gemiddeld rendement: Gemiddeld rendement over de hele periode dat je belegd hebt

Kies maar een jaar dat meer dan 10 jaar terug ligt. Wat valt je op? Inderdaad, je gemiddelde rendement is positief. Sterker nog; het slechtste gemiddelde rendement is 6,5% per jaar (1998 en 1997). Dit komt omdat je periodiek inlegt. Elk jaar inleggen zorgt automatisch dat je zowel hoog als laag inkoopt. Je middelt dus je winst en verlies.

Een ander voordeel is dat je in het begin de waardeontwikkeling redelijk gelijkmatig is. Zeker als je elke maand stort. Je went dus makkelijker aan beleggen. Als je namelijk eenmalig stort is een daling of stijging van de beurs beter te zien, maar als je dan weer bijlegt dan vallen de schommelingen in waarde mee.

Stel je voor dat je voor je kind iets wilt opbouwen. Wat gebeurt er als je met een looptijd van 18 jaar, € 1.000 per jaar gaat beleggen in aandelen? In dit plaatje had € 18.000 inleg vanaf 2001 een verdubbeling betekent. Want eind 2018 is het vermogen gegroeid naar € 37.330,75. En dan ben je gestart midden in een beurscrisis en heb je ook nog de financiële crisis achter de kiezen.

En wat als je 30 jaar geleden € 250 per maand opzij had gezet voor het aflossen van je hypotheek. Zou je deze dan volledig hebben kunnen aflossen? Grote kans met ruim € 280.000.

Let wel, dit zijn geen mooie prognoses die nooit waargemaakt zijn, het zijn daadwerkelijk gerealiseerde rendementen. Maar inderdaad, rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst ;-)

Dus wil jij ook wensen bereiken met kleine stapjes? Laten we eens een afspraak maken en bepalen hoeveel jij per maand kunt missen voor later. De kans is groot dat het meer is dan je denkt!

Ik help je graag.